Česká pražírna Dos Mundos slaví narozeniny a tím pádem je čas na jejich speciální narozeninovou limitku. Tentokrát vybrali kávu od světoznámého farmáře Oscara Hernandéze z kolumbijského regionu Huila. Kávička byla zpracována klasickou promytou metodou, která byla navíc doplněna dvojitou fermentací. Tato metoda propůjčuje kávičce přijemné a ovocné aroma broskví a růžového pomela, sladkost borůvkové marmelády společně s lehkou a květinovou dochutí připomínající květy růží. Vychutnejte si tuto suprovou kávičku i vy!
Farma Los Nogales je rodinný podnik, kde je obtížné mluvit pouze o jedné osobě, ale obecně je tváří tohoto podniku charismatický Oscar Hernandéz, lídr celého projektu. Oscar je třetí generací farmářů, kteří pěstují kávu v oblasti Huila, poblíž městečka Bruselas. Je energický, pozitivně smýšlející a inovativní nejen pro svou rodinu, ale i pro okolí. Jeho otec, Ricaurte Hernandéz, položil základy pro excelenci kávy z Bruselas, když v roce 2006 vyhrál kolumbijský Cup of Excellence. Oscar pokračuje v této tradici, dělá z Los Nogales centrum inovací a informací pro farmáře v okolí. Pro farmu jsou klíčové čtyři pilíře: genetika, terroir, věda a vášeň pro dosažení kvalitní sklizně a zpracování. Udržitelné pěstování kávy zahrnuje také zpracování odpadních vod, což je na farmě řešeno vlastní stanicí pro čištění odpadních vod.
Při zpracování kávy je klíčové sklízení zralých plodů pro získání vysoce kvalitních zrn. Zrna jsou následně čištěna, dezinfikována a tříděna. Poté jsou podrobeny tepelnému šoku, vodou o teplotě 80 °C po dobu 20 sekund, následně jsou rozmělněna a fermentována po dobu 120 hodin s přídavkem předkvasů. Nakonec jsou sušena 15 dní na slunci pro další rozvoj chuti a snížení vlhkosti pro dlouhodobé skladování.
- Nadmořská výška: 1 600 - 2 000 m.n.m.