Rádi citíte ve vašem šálku ovocné tóny? Kolumbie od mladé pražírny BeBerry Coffee vás tím pádem nezklame. Konkrétně v ní naleznete jahody, mango, červenou hroznovou limonádu, tmavé lesní ovoce a v neposlední řadě i kakaové boby. Káva je pražená světle, aby vynikl její charakter. Jelikož jsou fermentovaná zrna ale lehce rozpustná, s dobrým vybavením může být použitá i na sladké a ovocnejší espresso.
Finca Los Nogales je rodinná farma, nebo spíše firma, která kombinuje tradice s inovacemi. Najdete ji v osadě El Diamante, kousek od městečka Bruselas v jižní části departamentu Huila. Založení farmy datují členové rodiny Hernandézových do doby okolo roku 1940. Její tradici a zaměření na pěstování té nejlepší kávy pak rozvinul pan Ricaurte Hernandéz. Po jeho smrti nebylo chvíli jasné, co s farmou bude. Přibližně před šesti lety však farma začala pod taktovkou Oscara Hernandéze, syna pana Ricaurteho, prosperovat a v současnosti se stává vzorem pro farmáře v celém okolí.
Zrna byla zpracována metodou heat-shock. Třešně, které jsou pečlivě ručně sbírány dále putují do nádrží s vodou a odstraňují se plovoucí zrna, tzv. flotes. Tím se zaručí, že proces fermentace podstoupí jen ty nejlepší třešně. Před samotným zpracováním jsou pak ještě takto vytříděné a oprané třešně dezinfikovány ozonem. Tento krok zajistí snížení obsahu nežádoucích mikroorganismů na minimum. Každá odrůda a každý jednotlivý mikrolot mají vlastní “recepturu”. U některých se na nastartovaní procesu fermentace používá termální (teplý) šok, u jiných stačí pouhá oxidace. Obojí ale pomáhá nastartovat štěpení cukrů v dužině kávových třešní a zajistí tak hladký průběh následných fermentačních procesů. Mikroloty pak putují do depulperu, mlýnu, který zbaví kávu slupek. Kávové slupky v sobě obsahují cennou cukernatou šťávu, kterou v Los Nogales vymačkají a používají ji k fermentaci. Takže odslupkovaná kávová zrna dále putují do fermentačních plastových sudů, smíchají se s trochou vody a se sladkou viskózovitou tekutinou.
- Nadmořská výška: 1800 - 2000 m n. m.