Výběrová káva Kolumbie LORD VOLDEMORT z pražírny Jizba Luhačovice je charakteristická tóny citrusů, hroznů a třešní v čokoládě.
Kolumbie LORD VOLDEMORT rozhodně není klasická washed Kolumbie a proto nečekejte tradiční chuť ořechů a čokolády. Pink Bourbon si nezřídka můžete splést s etiopskou kávu. Dokáže mít mnoho tváří od sladké a krémové, výrazné ovocné, ale i čajové a květinové. Této Kolumbii dominuje kulaté sladké tělo, s chutí třešní v čokoládě a lehkou citrusovou kyselinou.
Farma Lord Voldemort (své jméno získala na základě farmářovy obliby populárních románů o Harrym Potterovi) leží v kolumbijské oblasti Huila. Káva na farmě roste ve 100% stínu původních tropických stromů, které pokrývají 5 z 13 celkových hektarů. Na nezemědělských pozemcích pak farmář Deiro Garcia nechává volné pole působnosti původní fauně a floře mající své jisté místo v zachovalé pralesní krajině. Deiro García se ve světě kávy pohybuje už odmala, pěstování kávy je totiž v rodině Garciú tradicí. Po založení vlastního projektu začal svou pozornost více napřimovat k metodám zpracování. Zkoumal především, jak modifikovat a inovovat tradiční metody zpracování (promyté a naturální). Experimentoval s délkou sušení a fermentace, což mu pomohlo lépe pochopit chemické procesy a jejich vliv na kvalitu zrna. Absolvoval také kurz mikrobiologie, kde zjistil, že různé druhy kvasinek a bakterií vytvářejí jinou chuťovou strukturu. I s tím posléze začíná provádět pokusy - pěstuje si své vlastní bakterie a kvasinky z domácích ovocných nebo zeleninových fermentů.
Pink Bourbon je trendující, poměrně nedávno objevená odrůda. Stejně jako Geisha, patří ke vzácnějším odrůdám. Své jméno si vysloužil z barvy dozrátých plodů vyznačujících se růžovou barvou. Jeho charakter bourá stereotypy o amerických kávách. S trochou nadsázky se dá říct, že v chuti působí spíše jako kombinace americké a africké kávy. V chuti dokáže být úžasně ovocný a květinový. Velký obsah glukózy přispívá k delikátně jemné, ale komplexní chuti. Pink Bourbon je náročný na pěstování v konzistentním a velkém objemu. Často totiž dochází k převážení genu žlutého a nebo červeného Bourbonu, z nichž původně vychází.
S promytou/mokrou metodou se setkáme často u afrických káv - u Keni v téměř vždy. Jediné, co se podílí na tvorbě chuti je samotné zrno, na jehož chuť má vliv hlavně odrůda (v tomto případě výrazný Pink Bourbon) a region, kde vyrůstá (podnebí, půda, nadmořská výška). Z tohoto důvodu je nutné zajistit, aby plod dostatečně dozrál a zrno uvnitř bylo vyživené cukry. Třešně byly po sběru mechanicky zbaveny slupky a části dužiny lisem na kávu (nazývaným pulper). Poté byly uzavřeny do betonového tanku s vodou, kde po dobu 24 hodin fermentovaly. Dále byla nádrž vyprázdněna, zrna propláchnuta a byla rozmístěna na vyvýšené africké postele, kde schla po dobu 3-6 týdnů (stejně jako u naturálního zpracování). Výsledkem promyté metody jsou obecně jemnější čajovější chutě, subtilnější tělo a sofistikované tóny.
- Farma: Lord Voldemort
- Farmář: Deiro Garcia
- Sklizeň: 21/22
- Nadmořská výška: 1 750 - 1 950 m n. m