Výběrová káva Kolumbie LAS PERLITAS ze slovenské pražírny Diamond's Roastery je charakteristická tóny lesního ovoce, piškot a medu.
Las Perlitas je jasným příkladem toho, jak můžeme pomoci drobným zemědělcům získat spravedlivou odměnu za jejich kvalitní zrno. Kolumbijští farmáři mají obvykle 1-2 hektary na produkci kávy. V důsledku toho často zjistí, že nejsou schopni vyprodukovat dostatečně velké množství na to, aby vyprodukovali vlastní lot vhodný pro export. Las Perlitas je kombinací káv s podobným chuťovým profilem. Právě proto je název odrůdy mixed, protože v balíčku naleznete například odrůdy Geisha, Pink Bourbon, Tabi a Caturra.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny. Kávy zpracované promytou metodou jsou často charakterizované jako “čistší“ v porovnání s například suchým zpracováním. V chuti bývá znatelná vyšší acidita a rozvinutější ovocné chutě.
- Nadmořská výška: 1.750 m.n.m.
- Sběr: 6/2021
- Odrůda: mixed