Kolumbie LA PLATA - bezkofeinová

od The naughty dog

4.9(11 hodnocení)
Momentálně vyprodáno

Varianta:

Pražírna
The naughty dog
Země původu
Kolumbie výběrová káva Kolumbie
Region
Huila
Odrůda
Caturra, Castillo, Colombia
Použití
Omni (vhodná na filtr i espresso)
Způsob zpracování
Promyté
Chuťový profil
Karamel, Brusinky, Čokoláda
Stupeň pražení
Střední
Metoda přípravy
Aeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Vacuum Pot, Espresso, Moka konvička

Výběrová bezkofeinová káva Kolumbie LA PLATA z pražírny The Naughty Dog je charakteristická tóny brusinek, karamelu a čokolády.

Pochází z rukou několika farmářů z regionu Huila. Přibližně 80 % pěstitelů z tohoto regionu pěstuje kávu na půdě o rozloze menší než 3 hektary, na kterých pracuje jen několik členů. To má pozitivní vliv na kontrolu zpracování kávových třešní a výslednou kvalitu. Zároveň díky geografické poloze je tato káva pěstována v ideálních klimatických podmínkách. Většina farmářů z tohoto regionu navázala spolupráci se společností Aprocoagrosh, která si klade za cíl jejich práci podpořit a to zejména tím, že profituje pouze a jedině z provozních nákladů.

Tato káva je zpracována tzv. promytou metodou, kdy projde mikro-mlýnem, kde se pečlivě sklizené třešně udržují 12 hodin ve fermentačních nádržích, aby postupně kvasily s přidanou vodou a poté se zbavují zbytků dužiny, aby fermentovaly po dalších 18 hodin. Následuje další promývání takto zkvašených třešní, aby se odstranil sliz, který na nich ulpívá a poté jsou třešně rozprostřeny na vyvýšené postele, kde projdou procesem sušení po dobu 15 dnů, kdy jsou pečlivě kontrolovány a převraceny, aby tak došlo k jejich rovnoměrnému prosušení a snížení obsahu vlhkosti na požadované hodnoty.

V případě kávy s označením decaf jde o kávu bezkofeinovou tj. hodnota kofeinu obsaženém v kávě je mnohoznačně nižší, než u klasicky zpracovaných káv. Je tedy vhodná pro pití ve větším množství a nebo například pro nastávající maminky. Taková káva se zbavuje kofeinu pomocí výtažku ethylacetátu (tzv. E.A. metoda), který je vedlejším produktem při zpracování cukrové třtiny. Zrna se louhují v roztoku ethylacetátu (bezbarvá kapalina s charakteristickou sladkou vůní), který na sebe naváže kofein a poté se zrna napaří, aby se zbavila všech stop ethylacetátu. Výsledný obsah kofeinu je 0,1 – 0,3 %. Tento proces je zároveň velmi šetrný a zrna si zachovají ovocnost i sladkost.

Ve sledu všech událostí se tým Kávových kurzů rozhodl pro další krok, malý projekt – pražírna The Naughty Dog. Možná si říkáte, proč Nezbedný pejsek? Pokud celý tým znáte, jistě dobře víte, že je všude doprovází jejich trpasličí jezevčíci. Takže to snad ani nešlo jinak, ale jezevčíka najdete na každém obalu.

  • Farma: Více farmářů
  • Nadmořská výška: 1.050 m n. m.
  • Sklizeň: Červenec - září 2020

Další kávy od The naughty dog

Hodnocení (11x)

Hodnocení celkem
4.9 / 5
Doporučuje
100%
11 z 11 uživatelů
Tereza Slováková ověřený zákazník 16. Březen, 2023
Doporučuje produkt
200g
Moc dobrá, vyvážená, krásně voní
Skoro nejde poznat, že je bez kofeinu
Recept
Metoda přípravy: moka konvička i V60
Káva (g):
Voda (g):
Teplota vody:
Mlýnek (nastavení):
Proces:
Klára ověřený zákazník 20. Listopad, 2022
Doporučuje produkt
200g
Recept
Metoda přípravy: Aeropress
Káva (g):
Voda (g):
Teplota vody:
Mlýnek (nastavení):
Proces:
Babeta ověřený zákazník 4. Srpen, 2022
Doporučuje produkt
200g
Martin Král ověřený zákazník 30. Červenec, 2022
Doporučuje produkt
200g
Boris 26. Červenec, 2022
Doporučuje produkt
200g
Super jak s mlékem tak bez
Příjemná chuť do ovocna
Nikdy ji není dost
Zobrazit všechny

Diskuze (2x)

Celkem dotazů
2
Celkem odpovědí
2
Je možné tuto kávu použít do moka konvičky?
#Lenka Šafářová:

Krásný den, Lenko. :)


Protože je tato káva středně pražená, někde mezi pražením na espresso a filtr, pak ji do moka konvičky určitě lze použít.


S pozdravem
Kryštof z Kofia

Dobrý den, jakou metodou je z kávy odstraňován kofein? Děkuji za informaci.
#Jan:

Krásný den, Jane :). Káva se zbavuje kofeinu pomocí výtažku ethylacetátu (tzv. E.A. metoda), který je vedlejším produktem při zpracování cukrové třtiny. Zrna se louhují v roztoku ethylacetátu, který na sebe naváže kofein a poté se zrna napaří, aby se zbavila všech stop ethylacetátu. Výsledný obsah kofeinu je 0,1 – 0,3 %. Tento proces je zároveň velmi šetrný a zrna si zachovají ovocnost i sladkost. S pozdravem, Hanka



Co o Kofiu říkají kávomilové

Hezká a někdy i méně hezká slůvka

99% kávomilů doporučuje Kofio
5895 recenzí
Neměli mou požadovaný ruční mlýnek skladem, ale postavili se k tomu skvěle a vyřešili to tak, že jsem na tom ještě lépe, než bych ...
Barbora
Líšnice
Naprosto bleskové doručení do druhého dne. Už několikátý nákup, vždy spokojenost.
Kristýna
Statenice
Celkově velká spokojenost, jsem velkým fanouškem českých pražíren a domácí přípravy kávy, zde mám na jednom místě velký výběr káv ...
Anna
Praha
Ochota, laskavost a vstřícnost. Než by nechali kávu "zestárnout na polici", raději včas sníží cenu. Vynikající komunikace s e-shop...
Pavel
Kopřivnice
Mile mě překvapilo jak byl balíček krásně zabalen a blesková rychlost doručení. Kvalita byla, samozřejmě, perfektní!
Alena
Plzeň
Neuvěřitelně rychlé vyřízení. Než jsem se nadála, dárek byl doma. Velice milý, ale přesto profesionální přístup. Děkuji...
Marcela
Praha
Velmi rychle vyřízeno a dodáno i s menším dárkem, takže jsem byla mile překvapena, a teď čekám, co na to řekne ten, pro koho je to...
Simona
Únanov
Doprava do jednoho dne. Reklamace do jednoho dne. Milá obsluha. Příznivé ceny. Vstřícnost. Rychlost odezvy na podpoře.
Lukas
Pardubice