Tuto kávu z Kolumbie od pražírny Bluebird Coffee Roastery si rozhodně nebudete chtít nechat ujít. Kávička si prošla inovativním promytým zpracováním, které nabízí neodolatelně šťavnaté a sladké aroma brusinkového a jablečného sorbetu. Jedná se tedy o ideální volbu pro ty, kteří preferují spíše ovocnější a šťavnatější šálky.
La Palma & El Tucan je eko-turistická destinace s farmou a zpracovatelskou stanicí v horách Zipacon v kolumbijské oblasti Cundinamarca. Samotný název farmy naznačuje koncept, který je základem jejich činnosti: symbióza, kdy jsou si činnosti navzájem prospěšné. Stejně jako palmy a tukani žijí ve vyváženém vztahu ve svém prostředí, přistupuje La Palma & El Tucan k ekosystému kávy prostřednictvím udržitelné produkce, inovativního zpracování a pozváním všech v dodavatelském řetězci k návštěvě farmy, aby se na vlastní oči přesvědčili, jakým vším může být prostředí, kde se káva produkuje. Na farmě je patrný průnik mezi kávovým zemědělstvím a udržitelným cestovním ruchem. Kavárna pod širým nebem a chatky zastrčené v lese vybízejí návštěvníky, aby se zamysleli nad kontinuitou mezi prostory, kde se káva vyrábí, a místy, kde se konzumuje. Zahrady se zeleninou, produkce kompostu, výroba biocharu, filtrace vody, metody hnojení kávovníků, různé druhy stínových stromů a celková biodiverzita rostlin a živočichů na farmě jsou ukazateli permakulturních principů v praxi.
Při promyté metodě třešně nejprve projdou loupačkou, která odstraní slupku i dužinu. Zbývající zelená zrníčka s pozůstatky dužiny se poté fermentují několik hodin, aby se snadněji oddělila právě zbývající dužina. Po fermentaci se zrna omývají vodou, aby se odstranily zbytky cukru. Káva se poté suší na slunci na betonových plochách nebo vyvýšených postelích. V některých případech se používají mechanické sušičky, pokud venkovní podmínky nejsou vhodné. Výsledná káva zpracovaná touto metodou má čistší chuť, vyšší aciditu a výrazné ovocné tóny.
- Nadmořská výška: 1680 m n. m.