Výběrová káva Kolumbie LA ESTRELLA DEL OSTRO z britské pražírny North Star Coffee je charakteristická tóny višně, ananasu a marcipánu.
Kolumbie LA ESTRELLA DEL OSTRO byla pojmenována podle hvězdy Jižní Vítr, která se nachází přímo nad horskou oblastí La Plata, kde se káva pěstuje. Díky rovnováze mezi kyselostí a tělem se jedná o kávu, která se skvěle hodí pro většinu způsobů přípravy a snese i trochu mléka.
O Kolumbii je všeobecně známo, že nejlepší káva pochází z jihozápadní části země - z departementů Huila, Tolima, Nariño a Cauca. La Estreilla del Ostro je káva, kterou produkuje skupina farmářů nacházejících se v jižním městě La Plata v Huile, kde mají stejné mikroklima. Každý pěstitel má přibližně 3 až 7 hektarů půdy osázené kávovníky a stínovými stromy plantain a guamo. Zralé červené třešně se sklízejí a zpracovávají na každém malém hospodářství ve vlastní mycí stanici. Kávu si také sami suší ve vnější pergamenové vrstvě podle přísných norem, které zavedli agronomové, s nimiž úzce spolupracují, aby zaručili kvalitu kávy. Sušení je pravděpodobně jedním z nejdůležitějších faktorů, které zaručují kvalitní profil šálku - příliš rychlým sušením se může velmi rychle ztratit charakter kávy, při příliš pomalém sušení hrozí nebezpečí plesnivění a nerovnoměrné vlhkosti. Většina drobných pěstitelů v této oblasti má malé parabolické sušárny s vyvýšenými lůžky naskládanými na sebe, které umožňují dobré proudění vzduchu a snadné otáčení zajišťující rovnoměrné sušení. Tato oblast je velmi náchylná k dešťům, proto je nesmírně důležité, aby byla káva po dobu 22-30 dnů sušení chráněna.
Při promytém zpracování jsou kávová zrna po sběru přemístěna do tzv. loupačky, ve které zrnka velkou rychlostí naráží do výběžků a hran pro zajištění sloupnutí slupky a části dužiny. Pro odstranění zbytku dužiny se káva následně fermentuje i několik hodin v tancích. Následně se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do promývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny. Poté nastává poslední fáze, kdy se zrna suší do dosažení potřebné vlhkosti.
- Producent: 50 farmářů z oblasti La Plata
- Nadmořská výška: 1 600 - 2000 m n. m.