Výběrová káva Kolumbie I LOVE DECAF - bezkofeinová - vzorek z britské pražírny Hard Lines je charakteristická tóny čokoládových sušenek.
Tato káva by měla být hlavním počinem této pražírny s jasným cílem. Dokázat kávomilům, že káva bez kofeinu může být stejně tak chutná a kvalitní, jako ta, která kofein obsahuje. Díky hedvábně jemnému tělu, tónům čokolády a jemnému doteku sušenek lotusek je tato káva z Kolumbie výstavní kousek!
Cukrová třtina, která se v Kolumbii pěstuje ve velkém, se při tomto procesu používá jako “přírodní” zdroj ethyl-acetátu. Nejdříve se melasa z cukrové třtiny nafermentuje. Ethanol, který se při procesu fermentace vytvoří, se následně smíchá s kyselinou octovou. Výsledkem je ethyl-acetát, který se používá v samotném procesu dekofeinizace. Mezitím se připraví zelená káva, ze které chceme kofein odstranit. Zrna se při nízkém tlaku napaří tak, aby se jejich póry zvětšily a byly prostupnější. Poté se přejde k samotnému procesu vymývání kofeinu. Káva se omývá vodou, ve které se rozpustil ethyl-acetát. Tato sloučenina nahradí v molekulární struktuře kofein a ten se tak uvolní do tekutiny. Proces se několikrát opakuje až do té doby, než se podaří z kávy odstranit alespoň 97% kofeinu. Po dosažení tohoto limitu se kávová zrna opět napařují a tím se zbaví zbytků ethyl-acetátu. Teplota při napařování je okolo 70 stupňů a i kdyby v kávě zůstalo stopové množství ethyl-acetátu, tak se ho lze jednoduše zbavit během procesu pražení. Káva se následně znovu usuší na požadovanou vlhkost mezi 10-12 %. Sušení často probíhá ve vakuových bubnových sušičkách.
- Producent: Drobní farmáři z oblasti Huila
- Zpracování: dekofeinizace pomocí cukrové třtiny