Výběrová káva Kolumbie FINCA SAN ANTONIO ze slovenské pražírny Diamond´s Roastery je charakteristická tóny broskve, vanilky, heřmánku a marcipánu.
Farma San Antonio se nachází v regionu Huila a řídí ji farmář Carmelo Velandia. V roce 2003 se Carmelo s rodinou přestěhoval z Bogoty do Santa Maria, aby se mohl věnovat pěstování kávy. Avšak teprve v roce 2013 se rozhodl, že posune své farmaření na vyšší úroveň a začal s pěstováním kávy výběrové kvality. Začal se zajímat o nové kávové odrůdy, a tak se dostal i k Javě. Zaujaly ho různé způsoby fermentace, a proto si pořídil mlýn a africké postele. My jsme si vybrali promyté zpracování a upražili Javu pro vás. V chuťovém profilu nás omámila sladká broskev, vanilka, heřmánek a marcipán. Tuto kávu se opravdu vyplatí ochutnat!
Java má dlouhou historii kultivace. Jak je naznačeno jménem, odrůda byla převezena na ostov Java přímo z Etiopie holanďany na počátku 19. století. Je známá pro svou výraznou chuť a dobrou odolnost vůči nemocím. Má průměrnou výnosnost a kávové bobule mají protáhlejší tvar. Java má velký potenciál kvality ve vyšších nadmořských výškách. Představuje zajímavou alternativu Geishy, která má vysokou kvalitu, ale není tak odolná vůči nemocím jako Java.
- Nadmořská výška: 1820 m.n.m.
- Farmář: Carmelo Velandia