Výběrová káva Kolumbie FINCA EL VERGEL z italské pražírny Gardelli Specialty Coffees je charakteristická tony zeleného jablka, medu, pomeranče a marcipánu.
Tuto kávu pěstují na farmě El Vergel ve Fresnu v Tolimě bratři Shady a Elias Bayterovi, kteří se věnují zemědělství od dětství a následují kroky svých rodičů, kteří začínali jako pěstitelé avokáda. Zkušenosti z vyrůstání na venkově vytvořily mezi bratry, zemědělstvím a regionem, kde vyrůstali, silné pouto. V roce 2012 se pustili do světa kávy a zamilovali se do něj. Kolem kávy se zrodily obrovské sny. O dva roky později objevili trend výběrové kávy a tehdy našli směr, kterým se chtěli pro společnost El Vergel i pro sebe vydat. V roce 2016, po několika letech zkoumání kávových odrůd, vhodných klimatických podmínek a půd, bratři Bayterovi odstartovali odrůdový projekt na Finca El Vergel. Farma má zvláštní mikroklima díky blízkosti zasněžené sopky Nevado del Ruiz, na jejíchž svazích se El Vergel nachází.
Kávovou odrůdu Caturra vyšlechtilo Kávové centrum Alcidese Carvalha při IAC, Instituto Agronomico ve státě Sao Paulo v Brazílii. V roce 1937 obdrželo IAC vzorky semen genetického materiálu pocházejícího z pohraničí států Minas Gerais a Espírito Santo. Vzorky pocházely z odrůd Red Caturra a Yellow Caturra. Tyto dva kultivary vznikly přirozenou mutací odrůdy Bourbon Red, původně vysokého kávovníkového keře, který se nacházel v Serra do Caparaó , což je dnes hornatý národní park severovýchodně od města Rio de Janeiro. Jedná se o první nalezenou přirozeně vzniklou mutaci kávy s malou velikostí a vysokou výnosovou schopností. Red a Yellow Caturra se vyznačují tím, že třešně sedí na kávovém keři blízko sebe. Tyto odrůdy mají vynikající kvalitu šálků, protože jsou geneticky velmi blízké odrůdě Bourbon.
Tato káva byla sbírána v optimální třešňové zralosti více než 92 % s Brix 21, což je systém vyvinutý v 19. století ke stanovení koncentrace sacharózy ve vodě a poté byla předfermentována po dobu 12 hodin, následovalo 24 hodin aerobní fermentace ve slizu, poté byla 15 dní sušena na slunci a dokončena v mechanických sušárnách při 40°C, aby se dosáhlo optimální vlhkosti.
- Nadmořská výška: 1450 m n.m.
- Farmáři: Elias & Shady Bayter
Recept pro přípravu: