Sladký banán a jahody s nugátovým nádechem. Perfektní Kolumbie pod taktovkou Concept Coffee Roasters má plné jogurtové tělo s jemnou kyselinou v dochuti.
Vlajková káva společnosti El Vergel. Červená a žlutá Caturra je pěstována vedle promývací stanice, obkopena stromy Guava a patří mezi nejovocnější kávy v nabídce El Vergel. Parcela, ze které tato zrnka posází byla v letech 2016 a 2018 osázena více než 40 000 rostlinami, společnost tak mohla experimentovat se zpracováním větších ploch.
Odrůda Pink Bourbon je vzácným a vyhledávaným křížencem odrůd Yellow a Red. Její název je odvozen právě od růžové barvy kávových třešní. Tato odrůda je velmi náročná na podmínky, i v ideálním prostředí tak není snadné ji vypěstovat.
Tato káva byla zpracována metodou Koji super natural. Jedná se o metodu vyvinutou bratry Bayterovými ve spolupráci s Christopherem Ferranem. Aspergillus oryzae, neboli koji, je vláknitá plíseň používaná ve Východní Asii při výrobě saké či shōchū.
Po sklizni a roztřízení třešní jsou přidány spory koji. Takto se spustí fermentace. Narozdíl od alkoholové fermentace, kterou provádějí například kvasinky, koji výchozí látky přeměňuje na aminokyseliny a enzymy, které napomáhají rozkladu přítomných sacharidů. Takto se mění složení třešní a vzniká unikátní chuť. Fermentace tímto způsobem má přísně regulované parametry jako jsoup teplota a pH. Po ukončení fermentace jsou zrna vyloupána a susší se na slunci, dokud vlhkost nedosáhne požadované hodnoty. Více o této metodě si můžete přečíst zde.
- Nadmořská výška: 1 350 m n. m.
- Producent: Elias a Shady Bayter
- Farma: El Vergel