Výběrová káva Kolumbie EL ENCANTO - pink bourbon z české pražírny Candycane coffee je charakteristické tóny růžového čaje, špendlíku a hrušek.
Juan Saldarriaga je mladý producent, který v roce 2012 převzal rodinné farmy a sázet několik nových kultivarů, od neobvyklých Castillos, Caturras a Tabis po Bourbon, Geisha a SL28. El Encanto je jedna ze dvou Juanových farem, na které vysázel netypické odrůdy. Doposud zjišťoval, jak si každá povede a do budoucna plánuje zvýšit produkci odrůd, kterým se daří a jsou chuťově zajímavé.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zůstaly zbytky dužiny (cukru). Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, zrna se nechají často i několik desítek hodin fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a jde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny. Následně se káva přesune na betonové plochy (patio), nebo na vyvýšené africké postele. Tady se suší několik dnů až týdnu na slunci. V některých zemích okolní teploty, vlhkost vzduchu nebo nedostatek slunce nedovolují sušení dokončit venku, a tak jsou používané mechanické sušičky – secadora.
- Producent: Juan Saldarriaga
- Nadmořská výška: 1.600 m.n.m.
- Sklizeň: 2021