Výběrová káva Kolumbie CHAMBAKÚ (D.CO.CHA) - bezkofeinová ze španělské pražírny Nomad Coffee je charakteristická tóny kakaa, medu a javorového sirupu.
Finca Chambakú je jednou z farem, se kterými pražírna Nomad Coffee spolupracuje každoročně. Jde o 12hektarovou farmu, která se nachází ve Villamaría v oblasti Caldas. Elmer Restrepo a jeho syn Juan Felipe Restrepo mění přístup ke své svou produkci kávy. Zatímco nadále věnují část farmy komerční produkci, stále více rozvíjejí nabídku výběrové kávy a experimentují s novými a rozmanitými metodami zpracování. Elmer a Juan Felipe zaměstnávají 12 stálých pracovníků, kteří ručně sbírají kávu během sklizně a pomáhají s údržbou farmy mimo sezónu. Tento tým je odměňován za své odborné znalosti a díky zaměstnání na plný úvazek si udržuje stabilní příjem po celý rok. n
Sugar Cane Decaf Proces:
Káva nejprve prochází napařováním při nízkém tlaku, aby se odstranil pergamen, a poté se naloží do horké vody, aby zrna nabobtnala a změkla. To pak připraví kávu na hydrolýzu kofeinu, který je navázán na soli kyseliny chlorogenové v kávě. Extrakt (přirozeně získaný z fermentace cukrové třtiny a nikoli z chemické syntézy) se poté naplní předpřipravenou kávou, která se několikrát promyje přírodním ethylacetátovým rozpouštědlem, aby se kofein snížil na správnou úroveň. Jakmile je tento proces dokončen, musí být káva před přechodem do závěrečných beden očištěna od zbývajícího ethylacetátu pomocí tlakové páry. Odtud je káva přesunutá do vakuových sušících bubnů, kde je odstraněna voda dříve používaná k navlhčení zrn a káva se suší na 10 až 12 %.
- Nadmořská výška: 1400 - 1800 m n. m.
- Sklizeň: únor 2021