Zatím jste nepřišli na chuť výrazně kyselejším kávičkám? Není problém. Tahle zrnka z Kolumbie jsou pro vás jak dělaná. V chuti se totiž můžete těšit na zralá červená jablka zabalená do kabátku javorového sirupu. Nulová acidita, 100% skvělost!
Tuto šarži produkují drobní pěstitelé kávy ve venkovských oblastech Aponte, Nariño. Aponte je malé městečko ležící v Inga Resguardo Aponte na zemi patřící domorodé skupině Inga, na dalekém západě země na hranici s Ekvádorem. Tento mikrolot je ze 100 % odrůdy Caturra. Tato odrůda pochází z brazilského státu Minas Gerais a jedná se o přírodní mutaci odrůdy Red Bourbon. Caturra produkuje více kávy a je odolnější vůči chorobám rostlin než Bourbon. V minulosti byl region ovládán obchodníky s drogami a partyzánskými skupinami. Nyní se komunita musí vypořádat se zlomovou linií, která vede přímo městem. Výběrová káva je tak pro Aponte obzvláště důležitá, protože město je v podstatě na konci cesty a dále do hor má zemědělství tendenci produkovat nelegální plodiny. Čím silnější je tedy kupní síla družstva, tím více příležitostí pro vlastníky půdy vytváří udržitelné legální živobytí.
Zemědělci, kteří jsou součástí programu zvaného Regional Plus, začali v roce 2018 zpracovávat kávu výhradně pomocí tzv. medového (honey) procesu. Metoda zpracování kávy honey představuje kombinaci obou metod - suché a promyté. Když se tato metoda správně podaří, výsledná chuť kávy je velice komplexní. V rámci tohoto zpracování kávy jsou známy i další podkategorie: yellow, red, gold, black nebo také white honey. Nespornou výhodou u metody Honey je její nízká náročnost na množství vody použité pro zpracování kávy. To, co nejvíce ovlivňuje výslednou chuť kávy kromě regionu, podnebí během pěstování a odrůdy, je její zpracování. U metody Honey záleží při zpracování na dvou základních faktorech. Prvním je množství ponechané dužniny a slizu na zrnu. Druhý rozhodující faktor ovlivňující kvalitu je délka sušení a sluneční intenzita během něj.
- Nadmořská výška: 1.500 - 1.800 m n. m.
- Sklizeň: Červen 2022