Výběrová káva Kolumbie ANDRÉS JULIAN ORTIZ ze slovenské pražírny Diamond's Roastery je charakteristická tóny mandarinkového kompotu, broskve, zeleného čaje a citronové trávy.
Toto je Kolumbie honey geisha, kterou připravil Andrés Julian Ortiz. Právě on pokračuje v rodinné tradici pěstování kávy a představuje třetí generaci pěstitelů. Otec Libardo je tradiční kolumbijský farmář, který se soustředí na zpracování promyté kávy a tradičních odrůd. Julian zastupuje novou generaci – je ve svých kávových procesech velmi experimentální a vysazuje nové odrůdy jako je geisha. „Neustále se účastním kurzů a školení, stále se snažím zlepšovat kvalitu chuťového profilu, to byla vždy moje priorita. Začali jsme se zabývat různými fermentačními procesy. Musím ale říct, že není vůbec snadné změnit myšlení mých rodičů, i když to chápu, vzhledem k tomu, že vždycky byli v kontaktu pouze s tradičními přístupy, tedy zasadit kávu, vypěstovat ji a prodat za cenu, která se zrovna nabízí. A je těžké tento přístup změnit.“ říká Julian.
Tato káva byla zpracována procesem honey. Nejprve třešně po sběru putují do loupačky jako při promyté metodě. Stroj je ale v tomto případě nastavený tak, aby po odstranění slupky zanechal na zrnku o něco více dužiny. Následně je káva přenesená na patio nebo postele k sušení. Zde se kávová zrna suší se zbytky dužiny, která na nich zůstala po loupání. Ta na povrchu zasychá a vzniká lepkavá vrstva. Z tohoto důvodu je zásadní důkladné a časté obracení. Zrna mají tendenci se k sobě hodně lepit a je zde riziko vzniku nechtěných procesů. Díky delšímu kontaktu dužiny se zrnem jsou kávy hodně sladké, plnější, ale zachovávají si jiskrnou aciditu. Tento způsob zpracování byl původně vyvinutý v Brazílii jako experiment za účelem vyprodukování kávy s vysokou kvalitou a skvělou chutí za využití minimálního množství vody.
- Nadmořská výška: 1700 m n. m.
- Sběr: 7/2022