AMACA, kolumbijský skvost z pražírny Girls Who Grind Coffee je tou pravou volbou pro každého, kdo hledá kávu s výraznými chuťovými tóny a přesto jemným tělem. Tato promytá kávička se pyšní tóny přírodní coly, sladké černé třešně a intenzivní tmavé čokolády. Je skutečnou pochoutkou, která nikdy nezklame, ať už si ji dopřejete kdykoliv během dne. Její jedinečná chuť a aroma vás zavedou do světa kávové dokonalosti, kde každý doušek vypráví příběh pečlivé péče a vášně, která je věnována její produkci vedené převážně ženami!
Asociace AMACA, založená v roce 1999 skupinou 80 žen z El Tambo v kolumbijském departementu Cauca, dnes sdružuje 140 malopěstitelů, kde každá farma je v rukou žen, které jsou zároveň hlavami svých domácností. Tyto statečné ženy se svými rodinami živí pěstováním a produkcí kávy a společně se snaží zlepšit kvalitu svých životů i životů svých blízkých. V roce 2008 AMACA navázala partnerství s ministerstvem zemědělství, guvernérem Cauca a obcí El Tambo, aby zvýšila produkci a kvalitu kávy na farmách 80 svých členek. Placená prémie AMACA nad hodnotou samotné kávy podporuje cíle a aspirace této skupiny. Jejich heslo je jednoduché: zlepšit kvalitu života svých členek a jejich rodin. Tyto prémie jim pomáhají dosáhnout jejich cílů a podporovat tuto vášnivou a silnou skupinu žen v jejich lásce ke kvalitní kávě. Tato podpora posiluje jejich odhodlání a zároveň nabízí milovníkům kávy nezapomenutelný zážitek plný charakteru a hloubky.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do promývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
Nadmořská výška: 1750 m n. m.