Výběrová káva Keňa NGUNGURU AB z britské pražírny Round Hill Roastery je charakteristická tóny rebarbory, koření a ostružin.
Ngunguru je součástí Tekangu Farmers Cooperative Society a sídlí v Nyeri ve střední Keni. Tekangu tvoří převážně malé farmy, každá s přibližně 100 stromy. Jsou organizovány v družstevních společnostech, které fungují jako zastřešující organizace pro továrny (mokré mlýny), kde drobní pěstitelé dodávají své kávové třešně ke zpracování. Průměrný roční úhrn srážek v této oblasti je 1200 mm. Teploty se pohybují převážně mezi 15 a 25 stupni Celsia. Půda kolem Mount Kenya je bohatá a vulkanická, hlavně Nitisol. Nitisoly se vyskytují na vysočinách a na sopečných strmých svazích. Jsou vyvinuty ze sopečných hornin a mají lepší chemické a fyzikální vlastnosti než jiné tropické půdy.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny. Následně se káva přesune na betonové plochy (patio), nebo na vyvýšené africké postele. Tady se suší několik dnů až týdnu na slunci. V některých zemích okolní teploty, vlhkost vzduchu nebo nedostatek slunce nedovolují sušení dokončit venku, a tak jsou používané mechanické sušičky – secadora.
- Mycí stanice: Ngunguru
- Nadmořská výška: 1.800 m.n.m.
- Sklizeň: Říjen - prosinec