Tahle promytá Keňa z dílny pražírny Mazelab je zářným příkladem toho, proč si kávomilové tuhle zemi tolik cení. V šálku vás přivítá výrazná ibišková acidita, kterou krásně doplňuje sladkost černého rybízu. Celý zážitek uzavírá medově hladká dochuť, která příjemně doznívá ještě dlouho po dopití. No prostě čistá radost v každém napití.
Nginda Estates je rodinná kávová farma, která se nachází v keňském regionu Nginda, přesněji okrese Embu County. Název „Nginda“ pochází z druhého jména matky rodiny, Wanginda, a odráží také název samotné oblasti. Zpracovatelská stanice byla založena v roce 1998 a od té doby je také nepřetržitě v provozu. Farma se nachází na východních svazích hory Mt. Kenya a káva se zde pěstuje ve výšce 1600 až 1900 metrů nad mořem. Pěstují se zde odrůdy SL28 a SL34 na 13 hektarech půdy s přibližně 5 000 kávovníky. Malá, ale hluboce zakořeněná usedlost, postavená na dědictví a silném vztahu k regionu.
Při promyté metodě třešně nejprve projdou loupačkou, která odstraní slupku i dužinu. Zbývající zelené zrníčko s pozůstatky dužiny se poté fermentují několik hodin, aby se snadněji oddělila praávě zbývající dužina. Po fermentaci se zrna omývají vodou, aby se odstranily zbytky cukru. Káva se poté suší na slunci na betonových plochách nebo vyvýšených postelích. V některých případech se používají mechanické sušičky, pokud venkovní podmínky nejsou vhodné. Výsledná káva zpracovaná touto metodou má čistší chuť, vyšší aciditu a výrazné ovocné tóny.
- Nadmořská výška: 1600 – 1900 m n. m.