Svěží tón červeného rybízu je v této Keňské kávě od pražírny La Cabra Coffee pěstované nedaleko města Kimunye vyvážen hlubokou melasovou sladkostí. Kimunye se nachází na severu Kirinyagy, ve vysoké nadmořské výšce a na úrodné půdě na okraji národního parku.
Kirinyaga je jen jednou z mnoha ikonických pěstitelských oblastí, které se rozkládají v pásu na jižních svazích hory Mount Kenya a na západě hraničí s Nyeri a na východě s Embu. Kimunye leží na okraji nádherného lesa Mount Kenya Forest, na jedné z mála cest do lesního národního parku. Půda je zde bohatá a úrodná a využívá se především k pěstování čaje. Při projížďce zdejšími kopci je skutečně vzácné vidět kávovník, jen několik políček se střídá s porosty čaje. V některých zatáčkách se zpoza bujné zeleně odhaluje silueta hory Keňa, která kontrastuje s ikonickou prašnou červenou sopečnou půdou. Tyto půdy spolu s většinou suchými a teplými podmínkami během sklizně jsou jedním z klíčů k neuvěřitelnému potenciálu kvality keňské kávy.
Promyté zpracování zahrnuje úplné odstranění třešní i dužiny z vnější strany pergamenu pomocí tření, fermentace a vody. Po sklizni se kávová třešeň rozřízne kovovým nebo ostrým plastovým nožem. Dvě semena neboli zrna se vytlačí z třešně, čímž se ponechá semeno se slizem jako jejich nejsvrchnější vrstva. Při promývání je důležité, aby byla ze semene odstraněna veškerá dužina, která ponechává pouze chuť, jež se vyvinula v buněčné struktuře semene před zpracováním.
- Producent: Kimunye farmers
- Nadmořská výška: 1800 m n. m.
- Sklizeň: prosinec 2022