Výběrová káva Keňa KII AB z britské pražírny The Good Coffee Cartel je charakteristická tóny grepu, agáve, citronové kůry a sladkého černého rybízu.
Tato káva pochází z jedné z nejznámějších Keňských stanic Kii, z které každoročně ochutnáváme výtečné kávy. Je to jedna ze tří stanic vlastněných společností Rungeto Farmers Coop Society, která má asi 3507 členů a nachází se v Ngairiamě v osídlení Gichugu, ve slavném okresu Kirinyaga. Drobné a obvykle rodinné farmy pěstují kávu na svých pozemcích (v rozloze cca 1 hektar) v nadmořské výšce mezi 1700 až 1900 m n. m. a tento lot se skládá z odrůd SL28 a 34.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Producent: Rungeto Farmers Coop Society
- Vesnice původu: Ngairiama
- Nadmořská výška: 1700 - 1900 m n. m.