Výběrová káva Keňa KII AA z české pražírny COKAFE je charakteristická tóny rebarbory, černého rybízu a jahodového džemu.
Závod Kii je jedním ze tří zpracovatelských závodů, který spolu s Kiangoi a Karimikui tvoří kooperaci Rungeto Farmers. Ta byla založena v roce 1953 a nyní má neuvěřitelných 3507 členů. Každý člen má zhruba jeden hektar půdy pro pěstování kávovníků a zeleniny pro vlastní spotřebu. Oblast, ze které farmáři pocházejí, se skládá převážně z plodné, červené, vulkanické půdy bohaté na minerály. Káva je sbíraná ručně a poté putuje přímo do závodu Kii, kde je zbavena slupky. Dále cestuje do fermentačních nádrží, kde probíhá fermentace po dobu 24 h. Poté jsou zrna promyta a čeká je druhá fáze fermentace, která probíhá 12 až 24 h. Po ukončení procesu fermentace jsou zrna 24 hodin máčena v čisté vodě. Tento proces podtrhuje jiskrnou aciditu a komplexitu v šálku. Následně se zrna rozprostřou na africké postele, kde započne proces vysoušení. V prvních šesti hodinách zrna ztratí 50 % vlhkosti. Poté je proces vysoušení zpomalen a v druhé fázi trvající 10 až 12 dní se zrna dosoušejí na finální vlhkost ideální k exportu.
- Producent: Rungeto farmers coop society
- Oblast: Kirinyaga
- Zpracování: Promyté
- Nadmořská výška: 1700 - 1900 m n. m.
- Odrůda: SL28 & SL34
- Sklizeň: Leden 2019