Výběrová káva Keňa GATURIRI z holandské pražírny Friedhats Coffee je charakteristická tóny borůvek, citronů a melasy.
Zpracovatelská stanice Gaturiri je součástí družstva Barichu, které leží v nadmořské výšce 1.700 - 1.800 m n. m., leží vedle řeky Kirigu. Stanice při svých zpracovatelských postupech používá sladkou říční vodu. Cílem samotného družstva je poskytnout členům úvěr na školné a neočekávané výdaje a také možnost získat další znalosti o pěstování plodin a dalších zemědělských postupech.
Třešně jsou ihned po sklizni promyty a oloupány od slupky a dužiny. Po velmi krátké fermentaci, která odloučí zbytek dužiny, jsou opět promyty a přesunuty na betonová prostranství, či vyvýšené africké postele k sušení. Zrnka jsou při tom neustále otáčena a prohrabována, zakrývána před rosou a deštěm, aby nepodléhala plísním a hnilobám. Po cca 14 dnech se zrnka přenesou do sil, kde odpočívají dalších 30 – 60 dní. Poté se již zrnka rozdělí dle kvality a velikosti a nasypou do jutových pytlů, připravené k exportu. Promytá metoda přináší v šálku čisté, lehké a svěží tělo s ovocnými tóny a květinovým aroma. Bohužel ale není příliš šetrná k životnímu prostředí, jelikož se při ní spotřebuje velké množství vody a s odpadní vodou se do prostředí uvolňuje i mnoho nežádoucích látek.
- Zpracovatelská stanice: Gaturiri
- Nadmořská výška: 1.700 - 1.800 m n.m.