Výběrová káva Keňa GATOMBOYA AA z české pražírny Jizba Luhačovice je charakteristická tóny černého rybízu, manga, máty a skořice.
Stanice Gatomboya se nachází nedaleko města Karatina v oblasti Nyeri, poblíž hranic s Kirinyaga. Je jednou z těch, které nám ukázaly, jak komplexní a krásné mohou být keňské kávy. Gatomboya pochází z místníhodialektového slova, které znamená bažinu a odkazuje na vlhkou oblast kolem řeky Kirigu, která vede kolem mycí stanice. Stanice vznikla v roce 1987 a v současné době je v provozu téměř 700 aktivních členů, kteří dodávají třešně do mlýna, který každý rok vyprodukuje přibližně 450 tun zelené kávy. Ve stanici se káva třídí podle kvality a prochází 24 až 48 hodinami fermentace v závislosti na hustotě. Poté se suší na afrických postelích po dobu 10 dnů.
Tato šarže je zpracována promytou metodou, kdy jsou ručně sklizené kávové třešně svezeny do promývací stanice nebo farmy, kde se třešně očistí a následně putují do stroje, který je zbaví dužiny. Následně je z třešní promýváním odstraněna vrstva slizu a následně promyté kávové třešně projdou procesem sušení, kdy jsou pravidelně převraceny, aby došlo k rovnoměrnému prosušení a bylo dosaženo potřebné úrovně vlhkosti.
- Zpracovatelská stanice: Gatomboya
- Producent: Barichu Farmers Cooperative Society
- Sklizeň: 20/21
- Nadmořská výška: 1.200 - 2.300 m.n.m.