Výběrová káva Jemen LAHAB z dánské pražírny The Coffee Collective je charakteristická tóny kakaa, bílých hroznů, medu a kiwi.
Jemen je zemí, která vyváží kávu do celého světa již od 16. století a stává se tak jedním z nejstarších vývozců kávy vůbec. Kávu v regionu Haraz pěstuje na malých terasovitých farmách ve vysokých nadmořských výškách kolem 2000 farmářů. Veškerá káva se ručně sbírá, pěstuje se s použitím přírodních organických hnojiv a suší se na vyvýšených afrických postelích nebo na střechách. Haraz je od pradávna známý produkcí nejlepší jemenské kávy. V jeho údolích rostou kávovníky, které čerpají vodu z jeho přilehlých řek. Pěstitelé kávy využívají v oblasti celkem 9 zpracovatelských stanic, kam dodávají kávová zrna každé 3-4 dny v sezóně. Zpracovatelská stanice Mocha, odkud pochází tato káva funguje již 4 roky. Spolupráce s místními farmáři začala tím, že jim poskytla potřebnou edukaci o produkci kvalitní kávy.
Lahab je naturálně zpracovaná káva, která byla ručně vybírána a fermentována po dobu 5 dnů. Poté byla sušena na slunci na vyvýšených postelích po dobu 3 dnů a poté ve stínu po dobu až 40 dnů, dokud nebylo dosaženo optimální úrovně vlhkosti. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na původ. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 1700 - 2000 m n.m.