Vůbec poprvé se proslulá jemenská káva dostala do řady Rocket Bean a přináší bohatý a komplexní profil šálku, který jistě nadchne i ty nejnáročnější kávové nadšence. Díky neodolatelné směsi sladkosti zralého ovoce a chuťově výrazného aroma je tato káva skutečně pokladem, který stojí za to objevit. Konkrétně se můžete těšit na aroma černého čaje, které skvěle doplňuje sladkost datlí a vanilky. V závěru se na vás těší aroma hořké čokolády.
Kávová odrůda Jaadi, pocházející z malé vesnice Beni Al-Areef v jemenské oblasti Haraz, se pěstuje tradičními metodami a zpracovává se karbonickou macerací, díky čemuž vzniká jedinečný a chuťově výrazný šálek kávy. Nákupem této kávy nejen podporujete udržitelné zemědělské postupy, ale také zachováváte bohaté tradice pěstování kávy v Jemenu. Nenechte si ujít příležitost ochutnat tuto výjimečnou kávu.
Karbonická macerace je proces, který se při výrobě kávy používá ke zvýraznění chuti kávových zrn. Při tomto procesu se celé kávové třešně umístí do uzavřené nádoby, která se následně naplní oxidem uhličitým. Nedostatek kyslíku a vysoká hladina oxidu uhličitého uvnitř nádoby vyvolávají proces fermentace, který způsobuje rozklad třešní a uvolňování jejich chuťových látek. Po dvou až pěti dnech zpracování (v závislosti na úrovni pH) se kávová zrna suší dva až tři dny na slunci (v závislosti na teplotě). Poté se zrna přemístí do stínu a podrobí se pomalému procesu sušení, který může trvat až 40 dní. Během této doby se zrna pravidelně promíchávají a sleduje se a zaznamenává jejich vlhkost. Výsledkem karbonické macerace jsou kávová zrna s jedinečným chuťovým profilem, který se liší od tradiční kávy. Při karbonické maceraci vzniká káva s ovocnou a květinovou chutí a lehčím tělem.
- Nadmořská výška: 1.600–2.100 m n. m.
- Sklizeň: Leden–Únor 2022