Výběrová káva Indonésie SUMATRA z belgické pražírny Naga Coffee je charakteristická tóny guavy, pomela a cedru.
Indonésie je možná nejlépe známá svým jedinečným procesem Wet hulled. Ačkoli jeho přesný původ je nejasný, Wet hulled pravděpodobně vznikl v Acehu během pozdních sedmdesátých let. Tato neuvěřitelná káva zpracovaná metodou Giling Basah (wet hulled) pochází od producentů Koerintji Barokah Bersama Cooperative, oceněné organizace pěstitelů kávy s 320 členy, kteří žijí a hospodaří na úpatí hory Kerinci na Sumatře. Kolem sopky roste díky velice výživné sopečné půdě bujná vegetace. Družstvo bylo založeno teprve v polovině roku 2017 a přesto již má vybudovanou plně vybavenou pražírnu a centrum pro cupping. Farmáři také mají k dispozici technickou podporu a dostávají sazenice stromů pro zastínění farem. Ve vyšších nadmořských výškách se stálou vlhkostí a nepředvídatelnými srážkami se může sušení ukázat jako pomalé, riskantní a obtížné.
V Indonésii se káva zpracovává zvláštní metodou zvanou Giling Basah (anglicky wet hulled). Ta je velice podobná metodě "honey", liší se tím, že po odstranění slupky a části dužiny jsou zrna vysušena jen krátce a zbylá dužina a pergamenová vrstva je odstraněna za relativně vysoké vlhkosti zrn (25 - 50 %). Tento proces se používá jen ve velice vlhkých oblastech světa, jelikož je náročnější na zpracování.
- Farmář: Koerintji Barokah cooperative
- Oblast: Sumatra, Kerinci
- Zpracování: Wet Hulled (Giling Basah)
- Nadmořská výška: 1200 – 1700 m n.m.
- Odrůda: Andung Sari, Ateng, Linie S-795, Timtim, Typica
- Cuppingové scóre: 85
- Sklizeň: 2021