Výběrová káva Indie RATNAGIRI ze švédské pražírny Kafferäven Per Nordby je charakteristická tóny čokolády, rozinek, jalovce a sušeného ovoce.
Ratnagiri Estate se nachází v jihoindickém Západním Ghátu poblíž Bababudangiri, místa, kde vznikla káva v Indii. Farma produkuje různé odrůdy mezi má vynikající podmínky pro pěstování kávy. Ratnagiri Estate vyrábí kávu od roku 1927, přičemž vrcholem bylo rozhodnutí investovat do moderního zemědělství na začátku roku 2000. Od té doby pokračují snahy o zlepšení. Za poslední tři roky vyrobili přes 150 mikrošarží s různými odrůdami a postupy.
Jak ale vlastně samotné honey zpracování probíhá? Třešně po sběru putují do loupačky jako při promyté metodě. Stroj je ale v tomto případě nastavený tak, aby po odstranění slupky zanechal na zrnku o něco více dužiny. Následně je káva přenesená na patio nebo postele k sušení. Zde se kávová zrna suší se zbytky dužiny, která na nich zůstala po loupání. Ta na povrchu zasychá a vzniká lepkavá vrstva. Z tohoto důvodu je zásadní důkladné a časté obracení. Zrna mají tendenci se k sobě hodně lepit a je zde riziko vzniku nechtěných procesů. Díky delšímu kontaktu dužiny se zrnem jsou kávy hodně sladké, plnější, ale zachovávají si jiskrnou aciditu. Tento způsob zpracování byl původně vyvinutý v Brazílii jako experiment za účelem vyprodukování kávy s vysokou kvalitou a skvělou chutí za využití minimálního množství vody.
- Nadmořská výška: 1250-1450 m.n.m.
- Producent: Ashok Patre