Připravte se na kávu, která vás nadchne svými nevšedními chutěmi. Řeč je o této naturálně zpracované kávě z Hondurasu od pražírny Ride & Grind, jejíž šálek vás překvapí šťavnatostí červeného jablka, lehkostí pomerančové kůry s lehce kořeněnou dochutí hřebíčku. Celkové aroma je poté podpořeno osvěžující chutí margarity. No prostě ideální pitíčko na propršené podzimní dny.
Maria Genoveva Martinez vlastní farmu Las Casitas v oblasti Agua Caliente v regionu Corquin v Hondurasu. Farma má rozlohu necelého hektaru a je celá osázena odrůdou Caturra, která je celá udržována pod přirozeným lesem. Maria před několika lety odešla z Hondurasu do USA, kde hledala lepší život, ale nikdy se tam necítila integrovaná do společnosti, a tak se rozhodla vrátit do Hondurasu a začít produkovat kávu, což dělá již 15 let. Protože nemá dostatek půdy, aby se mohla prodejem kávy živit komerčními cestami, rozhodla se zaměřit výhradně na kvalitu, aby maximalizovala své příjmy prostřednictvím investic do produkce kvalitní výběrové kávy. Díky vyšším příjmům z prodeje mikrolotů mohla Maria obnovit plochy své farmy a zlepšit tak své životní podmínky.
Naturální metoda je často používána v oblastech s nedostatkem vody, zejména v Africe a v suchých oblastech Latinské Ameriky, například v Brazílii. Při suchém zpracování jsou třešně rozprostřeny na betonových plochách nebo postelích a suší se na slunci nebo pomocí sušiček. Káva se pravidelně otáčí, aby se zabránilo plísním a nežádoucí fermentaci. Po dokončení sušení se mechanicky odstraní slupka v tzv. dry millu. Suché zpracování přidává kávě charakteristické chuťové prvky, které nezávisí na odrůdě ani terroiru. Správně provedené sušení přináší do šálku ovocné tóny a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 1200 - 1400 m n. m.