Výběrová káva Honduras GERARDO MEJÍA z pražírny Jizba Luhačovice je charakteristická tóny čokolády, kakaa a zralého ovoce.
Gerardo Mejía je mladý drobný farmář z oblasti Ocotepeque blízko hranic s Guatemalou a Salvadorem. Gerardo nechce žít jako 70 % honduraské populace – tedy v chudobě, kdy na den musí vyžít s méně než dvěma dolary. Gerardo ví, že zaměření se na jedinečné kávy s vysokou přidanou hodnotou bude způsob, jak přežít. Využívá přístup k informacím, které naše doba přináší, a ty aplikuje při pěstování a posouvá svou kávu na úroveň kvalitní výběrové kávy, za kterou dostává daleko lepší finanční ohodnocení. Nepracuje na své farmě na plný úvazek, je zároveň vedoucím místní čerpací stanice, kde tráví část dne. Gerardo říká: „Obvykle jsem na farmě od 6 do 9 ráno a pak odjíždím na čerpací stanici, kde jsem do odpoledne. Nedávno jsme otevřeli kavárnu na benzínce a všichni jsme absolvovali dvoudenní baristický kurz. Nyní jsme jedinou čerpací stanicí v širokém okolí, která připravuje více než slušný šálek kávy. Z našich vlastních káv samozřejmě.“
Kávy z Hondurasu historicky nejsou z těch, které by obsazovaly vrcholy žebříčků. Dříve se proto využívaly spíše jako plnivo do více pražených espresso směsí. V posledních letech se to však díky motivaci farmářů a otevřenějšímu přístupu zpracovatelských stanic mění. Jeden z faktorů, který zde dokáže kávu posunout i o několik bodů nahoru jsou moderní způsoby zpracování. Ty sice do jisté míry můžou zakrýt charakter daný odrůdou a terroirem, ale chuťově dokáží posunout některé kávy tam, kam by se tradičním zpracováním nedostaly – to je případ i naší anaerobně zpracované kávy od Gerarda Mejía. V pražírně k takovým zrnkům musíme přistupovat specificky a i vám doma doporučujeme nechat ji odležet od pražení trochu déle, než je zvykem u tradičně zpracovaných káv. Odmění se vám za to výraznou čokoládovou sladkostí, chutí kakaa a ořechů, s chladnutím se pak můžete těšit na stoupající sametovost, vystoupí také tóny zralého ovoce s pikantním vinným nádechem.
- Nadmořská výška: 1150 – 1300 m n. m.