Výběrová káva Guatemala LA ESPERANZA z české pražírny Dos Mundos je charakteristická tóny fialek, grepu, ostružiny a rybízové bublaniny.
Francisco Morales a jeho žena jsou již více než 40 let majiteli farmy La Esperanza v Cipresales. Počáteční roky jejich pěstování kávy byly velmi náročné. Ale díky tvrdé práci, obětavosti a nasazení rodiny se farma rozrostla v podnik, který poskytuje příjem nejen pro domácnost, ale i pro mnoho dalších v okolí. Název farmy se překládá jako naděje, a přesně vystihuje Franciscův přístup ke kávě. Francisco je typ člověka, který se stále učí a touží po zkušenostech nejen svých, ale i ostatních, aby mohl trvale zlepšovat péči a proces zpracování kávy s cílem zlepšit její chuť.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Nadmořská výška: 1 700 m n. m.
- Farmář: Francisco Morales
- Farma: La Esperanza