Zamilujte se do jemnosti a čistoty této naturálně zpracované kávičky z Etiopie, kterou si pro vás připravila nizozemská pražírna Friedhats. V šálku této kávy hledejte sirupovou sladkost společně s lehkou dochutí černého čaje. Spojením těchto dvou aroma vzniká velmi jemný a čistý šálek s lehkou sirupovou sladkostí, který si chcete vychutnávat během celého dne.
Tigist Kedebe je mladá farmářka, která se rozhodla pokračovat v rodinné tradici pěstování kávovníků. Zrna pocházející ze samostatné farmy jsou v Etiopii stále celkem rarita, většina místní produkce totiž pochází od farmářských kooperací. Na Tigist je velmi sympatické, jak intenzivně se své kávě věnuje – pro hnojení půdy používá pouze organický odpad, který se na farmě vyprodukuje a většinu třešní zpracovává metodou natural, která výrazně šetří vodu.
Naturální metoda je často používána v oblastech s nedostatkem vody, zejména v Africe a v suchých oblastech Latinské Ameriky, například v Brazílii. Při suchém zpracování jsou třešně rozprostřeny na betonových plochách nebo postelích a suší se na slunci nebo pomocí sušiček. Káva se pravidelně otáčí, aby se zabránilo plísním a nežádoucí fermentaci. Po dokončení sušení se mechanicky odstraní slupka v tzv. dry millu. Suché zpracování přidává kávě charakteristické chuťové prvky, které nezávisí na odrůdě ani terroiru. Správně provedené sušení přináší do šálku ovocné tóny a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 1900-2200 m n. m.