Výběrová káva Etiopie SUKE QUTO z brněnské pražírny Monogram je charakteristická tóny květin, čaje earl grey a citrónového krému.
V etiopském regionu Guji se na svazích mezi horskými plošinami v nadmořských výškách převyšujících 2000 metrů nachází vulkanická zemědělská půda bohatá na živiny. Suke Quto představuje lokální mycí stanici, která slouží třem stovkám pěstitelů a třem farmám. Než se majitel stanice, pan Tesfaye Bekele, stal kávovým pěstitelem, pracoval mnoho let pro etiopskou vládu v oblasti správy přírodních zdrojů. Možná právě díky tomu kávové plantáže v okolí Suke Quto připomínají spíše kávový les, kde bují biodiverzita, než zemědělskou oblast. Kávová zrna jsou fermentována po dobu asi 35 - 48 hodin (v závislosti na aktuálním počasí) ve fermentačních nádržích. Naturálně zpracované kávy Suke se suší mezi 9 a 15 dny na vyvýšených postelích. Kurume je běžně pěstovaná odrůda mezi farmáři v zónách Guji a Gedeo, která zahrnuje Yirgacheffe.
- Region: Guji, Sidamo
- Farma: Suke Quto
- Odrůda: namíchané etiopské původní odrůdy
- Nadmořská výška: 1.800 - 2.200 metrů nad mořem
- Zpracování: medové
- Sklizeň: Leden - březen 2020