Výběrovka Etiopie SUKE QUTO z oblíbené nizozemské pražírny Friedhats Coffee nadchne každého kávomila, který se nebojí citrusů. Šálek této kávy je plný lehkých kyselejších tónů. Celková chuť je však balancována jemným bezem a jasmínem, což je pro etiopské kávičky příznačné.
Za touto kávou stojí producent Tesfaye Bekele, který vlastní mycí stanici a k němuž se sjíždí farmáři ze Suke Quto. Společnost Trabocca spolupracuje s panem Tesfaye již od roku 2009 a zajišťuje logistiku, kontrolu kvality a aby káva dorazila bezpečně ke dveřím pražiče. Pomáhá tak nejen jemu, aby dostal za odvedenou práci řádně zaplaceno a farmy mohly vzkvétat.
Třešně jsou ihned po sklizni promyty a oloupány od slupky a dužiny. Po velmi krátké fermentaci, která odloučí zbytek dužiny, jsou opět promyty a přesunuty na vyvýšené africké postele k sušení. Zrnka jsou při tom neustále otáčena a prohrabována, zakrývána před rosou a deštěm, aby nepodléhala plísním a hnilobám. Po cca 14 dnech se zrnka přenesou do sil, kde odpočívají dalších 30 – 60 dní. Poté se již zrnka rozdělí dle kvality a velikosti a nasypou do jutových pytlů, připravené k exportu. Promytá metoda přináší v šálku čisté, lehké a svěží tělo s ovocnými tóny a květinovým aroma.
- Farma: Suke Quto
- Producent: Tesfaye Bekele
- Nadmořská výška: 1800 – 2200 m n. m.