Norská pražírna Fuglen Coffee Roasters pro vás upražila naturálně zpracovanou Etiopii NENSEBO. Káva je vhodná k přípravě filtru a objevovat v ní můžete tóny černého čaje a kandovaného ananasu v kombinaci s kokosem.
Nensebo je woreda (okres) v Oromii. V oblasti žije přibližně 572 zemědělců, kteří dodávají třešně do mycí stanice Mandoyea. Průměrná velikost farmy v Nensebo je dva hektary a pěstitelé zde pěstují řadu dědičných odrůd kávy, včetně divokých odrůd pocházejících ze sousedního lesa Bale Mountain. Kávové třešně sbírají členové rodiny, poté je ručně třídí, aby odstranili nezralé a přezrálé třešně, a teprve poté je dopraví do mycí stanice ke zpracování. Před uložením na vyvýšené africké záhony se třešně vyplavují. Sušení přírodních plodů v těchto nadmořských výškách může trvat až 20 dní.
Kávové třešně sbírají přímo členové rodiny, poté je ručně třídí, aby odstranili nezralé a přezrálé třešně, a teprve poté je dopraví do stanice ke zpracování. Naturální metoda je často používána v oblastech s nedostatkem vody, zejména v Africe a v suchých oblastech Latinské Ameriky, například v Brazílii. Při suchém zpracování jsou třešně rozprostřeny na betonových plochách nebo postelích a suší se na slunci nebo pomocí sušiček. Káva se pravidelně otáčí, aby se zabránilo plísním a nežádoucí fermentaci. Po dokončení sušení se mechanicky odstraní slupka v tzv. dry millu. Suché zpracování přidává kávě charakteristické chuťové prvky, které nezávisí na odrůdě ani terroiru. Správně provedené sušení přináší do šálku ovocné tóny a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 1900 - 2100 m n. m.
- Mycí stanice: Mandoyea
- Producent: drobní zemědělci