Tahle výběrovka svému původu ostudu neudělá. V chuti najdeme jemnou kyselost citronu a sladkost karamelu snoubenou se šťavnatostí borůvek. Tahle jízda tě milý kávomile čeká, když se rozhodneš dopřát si tahle zrnka na filtru. Shrneme si to tedy: kyselost, sladkost, radost. A za to vše vděčíme varšavské pražírně Trigger.
V těchto zrnech z oblasti Sidama se jednoho krásného dne v nadmořské výšce těžko věřitelných 2300 metrů sklidila zrnka, která tak nastoupila na dalekou cesto do tvého šálku. Začalo to v mycí stanici Nansebo na místě se stejným jménem, která sdružuje až 900 aktivních farmářů. Většina farmářů pěstuje kávu ekologickým způsobem na velmi malých pozemcích o velikosti pouhých 2-5 hektarů. Káva je pro komunitu hlavní peněžní plodinou, ale farmáři pěstují i další produkty, aby uživili své rodiny nebo je prodali na trhu. Na bohaté červené půdě se daří původním odrůdám, které se v případě potřeby hnojí organickými hnojivy.
Zrnka odrůdy Heirloom si po protřídění nejprve odpočinula na betonových podlahách, aby trošku uschla. Byla při tom neustále otáčena a prohrabována, zakrývána před rosou a deštěm, aby nepodléhala plísním a hnilobám. Po třech až šesti týdnech se třešně přenesou do sil, kde odpočívají dalších 30 – 60 dní. Poté se již třešně oloupají, zrnka očistí, rozdělí dle kvality a velikosti a nasypou do jutových pytlů, připravené k exportu. Naturální metoda přináší v šálku plné hutné tělo a sladkost zralého ovoce. Zároveň je šetrnější k životnímu prostředí, jelikož se při ní spotřebuje jen malé množství vody.