Svěží, čistá, s neodolatelnou vůní. Tak by se dala popsat tato promytá kávička z Etiopie od německé pražírny The Barn. V šálku hledejte šťavnaté tóny nektarinek, sladké tóny vanilky společně s jemnými tóny jasmínu. Rozmazlete své chuťové buňky touto výjimečnou kombinací chutí!
Nano Challa se nachází v okrese Gera v západní Oromii, kde zůstaly rozsáhlé plochy nedotčených lesů a kde divoce rostou kávovníky. V roce 2009 bylo družstvo založeno s pomocí nevládní organizace Technoserve. Cílem projektu bylo zvýšit udržitelnost a kvalitu díky transparentní a ekologické produkci. Technoserve pomohla farmářům dostat se na mezinárodní trh s výběrovou kávou a ti následně dostávají za svou kávu mnohem vyšší cenu. Družstvo nyní tvoří více než 100 zemědělců, kteří pracují na půdě, jež těží z vysoké nadmořské výšky a bohatých lesů. Káva Nano Challa je ekologicky certifikovaná a dlouhodobě patří k etiopským klenotům.
Při promyté metodě třešně nejprve projdou loupačkou, která odstraní slupku i dužinu. Zbývající zelené zrníčko s pozůstatky dužiny se poté fermentují několik hodin, aby se snadněji oddělila praávě zbývající dužina. Po fermentaci se zrna omývají vodou, aby se odstranily zbytky cukru. Káva se poté suší na slunci na betonových plochách nebo vyvýšených postelích. V některých případech se používají mechanické sušičky, pokud venkovní podmínky nejsou vhodné. Výsledná káva zpracovaná touto metodou má čistší chuť, vyšší aciditu a výrazné ovocné tóny.
- Nadmořská výška: 1.900 - 2.000 m n. m.