Výběrová káva Etiopie KUNASHO PILE UP #2 z pražírny Rocket Bean Roastery je charakteristická tóny limetky, brusinky, lískovými oříšky a sušených meruněk.
Na cuppingovém stole s 20 různými kávami z Etiopie, z nichž každá má svůj vlastní charakter a specifický chuťový profil, jsme našli tuto kávu. Jako poslední šálek na stole nás překvapila a aniž bychom se hádali, na první pohled jsme se zamilovali a řekli jsme si, že ji bereme. Experimentální šarže „Pile up“ je rozšířená přirozené fermentace, kdy byly třešně nahromaděny na afrických lůžkách a rolovány v plastové fólii po dobu až 72 hodin. Výsledkem je velmi sladký šálek.
Oblast Yirgacheffe produkuje jedny z nejunikátnějších káv na světě, částečně díky místnímu terroiru a dosud neprozkoumané genetice etiopských kávovníků. Káva je obrovskou součástí místního života v hornaté oblasti Yirgacheffe, kde je průměrná velikost farmy menší než 1 hektar a zemědělci tradičně pěstují obilné plodiny, jako je kasava, kukuřice a čirok. Ačkoli nejsou certifikovány, drtivá většina etiopských kávových farem je označována jako „pasivní organické“, což znamená, že nepoužívají žádné chemické pesticidy ani hnojiva.
Farmy v Etiopii jsou většinou klasifikovány jako malé farmy a mají velikost kolem 1 až 5 hektarů. Obvykle vypadají spíše jako zahrady než farmy a kávovníky se pěstují společně s dalšími plodinami, jako jsou banány a luštěniny. V sezóně jeden kávovník poskytuje přibližně 5 kg kávových třešní, které se pak shromažďují a prodávají do mycích stanic, kde se zpracovávají a suší pro další spotřebu.
Třešně použité v této šarži jsou klasifikovány jako Heirloom, které obsahují dvě lokálně vybrané pododrůdy 74110 a 74112. Obě byly vyvinuty v 70. letech 20. století v Etiopském centru Jimma Agricultural Research Center (JARC).
- Nadmořská výška: 2.050 - 2.200 m.n.m.
- Zpracování: Naturální s prodlouženou fermentací