Dopřejte si dokonalou chuť této etiopky, z pražírny Chroast. Vychutnejte si okouzlující tóny manga, jasmínu a vanilky a užijte si dokonalý šálek vašeho espressa. Prostě ideální kafčo na každý den!
Tato káva pochází z farmy Korate, která se nachází v oblasti Guji mezi 1600 a 2300 m. n. m. Producenti v této oblasti pěstují kávu v prostředí bujných lesů na kopcích, na okrajích vesnic a ve stínu původních etiopských stromů, jako je Cordia Africana, Acacia nebo Albizzia. O zpracování sklizní se zde stará Buno Coffee Trading, které bylo založeno panem Abiyotem. Spravuje celkem 7 mycích stanic v jižní části Etiopie v oblasti Guji. Zároveň dohlíží na výběr partnerských farmářů a postupy sušení kávových třešní.Buno se zaměřuje především na farmy, které mají rozlohu mezi 8 – 15 hektary půdy, což mu usnadňuje zlepšování kvality a zajišťuje, že produkované objemy lze rozdělit do mikrošarží jednoho producenta. Zároveň, aby se zajistila co nejvyšší kvalita, Buno platí farmářům prémie ve výši jednoho birr (etiopské měny) za každé dodané kilo vyzrálých třešní, které bylo přijato po sklizni.Tato káva pochází od 9 farmářů, jejichž pozemek na pěstování se rozprostírá v průměru na 6 hektarech. Pro zabránění přímého slunečního světla zde káva roste pod baldachýnem z původních etiopských stromů, jako je akácie a wanza.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať už na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové atributy nehledě na odrůdu nebo na terroir. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně).
- Nadmořská výška: 1600 - 2300 m n.m.
- Promývací stanice: Korate