Pokud hledáte ovocnou kávu s květinovými tóny, máme pro vás skvělou volbu. Tato Etiopie vás okouzlí svou lehkostí a květinovým profilem, který se snoubí s jemnými tóny a příjemnou svěžestí. V šálku této kávy poté hledejte šťavnaté tóny meruněk společně s lehkými a květinovými tóny citronové trávy a zeleného čaje.
Mycí stanice Telila Kolla přijímá třešně z komunit produkujících kávu v Gera, Jimma v Etiopii. Tato šarže pochází od drobných pěstitelů z Kolly, nedaleké Kebele. Oblast Jimma je dobře známá pro svou zásadní roli v produkci etiopské kávy. Od 60. let 20. století zde sídlí Zemědělské výzkumné středisko Jimma (JARC), které se snaží vyvíjet odolné a chutné odrůdy pro etiopský kávový průmysl a poskytovat zemědělská školení potřebná k jejich pěstování.
Ačkoli je Jimma politicky definovaným názvem pro tuto oblast, název Limu se používá k popisu chuťového profilu kávy v této oblasti, který se vyskytuje jak v Jimmě, tak v sousední zóně Illubabor a vyznačuje se čistým šálkem s jemnou citronovou kyselostí. Většina farem v Limu jsou pololesní systémy, obvykle o rozloze menší než 1 ha. Farmáři provádějí selektivní ruční sběr třešní a většina z nich dodává své třešně do mycí stanice v Telile.
U honey metody třešně po sběru putují do loupačky jako při promyté metodě. Stroj je ale v tomto případě nastavený tak, aby po odstranění slupky zanechal na zrnku o něco více dužiny. Následně je káva přenesená na patio nebo postele k sušení. Zde se kávová zrna suší se zbytky dužiny, která na nich zůstala po loupání. Ta na povrchu zasychá a vzniká lepkavá vrstva. Z tohoto důvodu je zásadní důkladné a časté obracení. Zrna mají tendenci se k sobě hodně lepit a je zde riziko vzniku nechtěných procesů. Díky delšímu kontaktu dužiny se zrnem jsou kávy hodně sladké, plnější, ale zachovávají si jiskrnou aciditu.
- Nadmořská výška: 2100 m n. m.