Výběrová káva Etiopie KHALID SHIFA - espresso z pražírny Main Lane Coffee je charakteristická tóny manga, borůvek a čokolády s jemnými květinovými tóny.
Khalid Shifa je výjimečný a jeden z nejznámějších producentů kávy, který se nachází v oblasti Goma v Jimmě v Etiopii. Khalid vyrostl na své rodinné kávové farmě, kterou nyní spravuje a šel ve stopách svého otce a dědečka. Zvláště dbá na zachování přírodního stavu tohoto jedinečného kousku země. Při výsadbě farmy Khalidův dědeček šel do nedalekého lesa Choche, aby získal divoké kávovníky pro pěstování. Farma se nyní rozkládá na 35 hektarech a sahá do nadmořské výšky 2100 metrů nad mořem. Na etiopských trzích s kávou, kde naprostá většina kávy pochází z družstev, je vzácné najít lidi, jako je Khalid, který je nezávislým producentem kávy s vlastním zařízením na zpracování a mletí. Zpracovává kávy i od svých sousedů, drobných farmářů a stal se ústřední postavou v okolní kávové komunitě. Nabízí také školení a sdílí své znalosti o metodách hospodaření, pěstování, sklizni a zpracování.
Nejstarší metodou zpracování je naturální (suché). Třešně jsou ponechány po sklizni sušení a fermentaci na betonových podlahách, či vyvýšených afrických postelích. Třešně jsou při tom neustále otáčeny a prohrabovány, zakrývány před rosou a deštěm, aby nepodléhali plísním a hnilobám. Po třech až šesti týdnech se třešně přenesou do sil, kde odpočívají dalších 30 – 60 dní. Poté se již třesně oloupají, zrnka očistí, rozdělí dle kvality a velikosti a nasypou do jutových pytlů, připravené k exportu. Naturální metoda přináší v šálku plné hutné tělo a sladkost zralého ovoce a pralinek. Zároveň je šetrnější k životnímu prostředí, jelikož se při ní spotřebuje jen malé množství vody.
- Nadmořská výška: 2.100 m n.m.
- Sklizeň: listopad - leden