Výběrová káva Etiopie GEDEB ze švédské pražírny Kafferäven Per Nordby je charakteristická tóny karamelu, limetek a fialek.
Jabo Neniko Gomo je novým majitelem této mycí stanice v Gedebu, nedaleko města Yirgacheffe. Přibližně 400 farmářů, kteří pěstují kávu na svých farmách nebo v pololesích, doručí na stanici své červené kávové třešně. Díky poloze ve vysoké nadmořské výšce, jako je káva Gedeb, zrají pomalu a vytvářejí komplexní šálek s vysokou kyselostí a jasnými tóny ovoce a citrusů.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ještě zůstaly zbytky dužiny (cukru). Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, nechají se zrna několik, často i desítek hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a jde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny. Následně se káva přesune na betonové plochy (patio), nebo na vyvýšené africké postele. Tady se suší několik dnů až týdnu na slunci. V některých zemích okolní teploty, vlhkost vzduchu nebo nedostatek slunce nedovolují sušení dokončit venku, a tak jsou používané mechanické sušičky – secadora.
- Producent: Jabo Neniko Gomo
- Nadmořská výška: 1.900 - 2.100 m.n.m.