Výběrová káva Etiopie CHELBESA z šumperské pražírny Pikola je charakteristická tóny grepu, Granka a Earl Grey.
Chelbesa je známá pro svou hustou vegetaci zahrnující banánovníky a kávovníky, které jsou zde pěstovány přirozeně ve stínu. Farma je skvělým příkladem nejlepší agroekologie pěstování kávy. Nová zpracování stanice postavená ve vesnici Chelbesa zpracovává zralé třešně od lokálních farmářů. Fermentační nádrže jsou postaveny z keramiky, což při fermentaci napomáhá k udržení vysokých teplot uvnitř nádrže. To vede k lepšímu a kvalitnějšímu zpracování kávy. Tento mlýn dohromady zpracovává zrnka pro 476 drobných zemědělců, kteří svou kávu pěstují v červenohnědém typu půdy, typickém pro Etiopii. Tato půda je obzvláště bohatá na vysoký obsah kyselin a železa.
- Producent: Chelbesa
- Oblast: Gedeb
- Zpracování: promyté (washed)
- Nadmořská výška: 1950 - 2200 m n.m.
- Odrůda: Wolisho, Dega