Bergamot, borůvky a černý čaj. O čem je řeč? O nové Etiopii od Good Coffee Cartel. Že vás tato kombinace nenalákala? A co kdybychom vám řekli, že v chuti najdete i citronový chlebíček? Legendární Bombe je krásně ovocná a lehká kávička zároveň. Vychutnejte si ji i vy!
Tato káva je pojmenována po pohoří Bombe, kde žije a pracuje většina farmářů, kteří pěstují a dodávají třešně do této šarže. Producenti z Bombe i z komunit Shantawene a Keramo dodávají své nejlepší třešně do lokality Bombe již od sklizňové sezóny 2017/18. Právě zde se šarže rozdělují podle kvality do kvasných nádrží a na konkrétní místa sušení. Uspořádání lokality Bombe je organizováno tak, aby umožňovalo použití speciálních zpracovatelských technik, jako jsou zastíněné fermentační nádrže a mycí kanály a zastíněné sušící stoly s pletivem. Mokrý mlýn je organizován a řízen týmem, jehož součástí je agronomka Atkilt Dejene, která pracovala také na oceňovaném projektu Gesha Village, a dalšími pracovníky jsou například specialista na zpracování Eyasu Bekele, se kterým jsme několik let po sobě spolupracovali na projektu Reko Koba. Objemová kapacita mycí stanice Bombe je maximálně 2,5 milionu kg třešní, ale již několik let si toto pracoviště zachovává přísné odhodlání produkovat vynikající kvalitu, která převažuje nad kvantitou.
Tato káva se zpracovává variací na tradiční proces mytí (před sušením se z kávových zrn odstraní ovoce), při kterém se do nádrže během fermentace nepřidává žádná voda, jedná se tedy o "suchou" fermentaci. Suchá fermentace spočívá v tom, že se káva po zbavení pecek (kdy se z třešní odstraní semínka a dužina se vymyje) nechá odpočívat v klimatických fermentačních nádržích. Káva odpočívá na suchu, zatímco v prostředí s teplým vzduchem se fermentace rozbíhá rychleji než obvykle, což vede k plnému a komplexnímu profilu chuti. Tento proces spotřebuje mnohem méně vody, a tím přispívá k ekologické udržitelnosti prací stanice při její výrobě.
- Nadmořská výška: 2000 m n. m.