Výběrová káva Etiopie BIFTU GUDINA z české pražírny Candycane coffee je charakteristická tóny citronu, hroznového vína a třtinového cukru.
Promytá Etiopie Biftu Gudina - lot, který jsme pro vás vybrali už na jaře jako kávu na espresso, je poslední lot loňské sklizně. Záměrně jsme čekali s nasazením této kávy do produkce neboť víme, že etiopské kávy jako jedny z mála velmi dobře stárnou a postupem času na rozdíl od káv z ostatních regionů získávají. Postupně se otvírají a chuťově posouvají z vyšší acidity do sladkosti a kořenitosti. Ideální espresso kombinace - tóny citronu, hroznového vína a třtinového cukru.
Stanice se nachází v regionu Agaro, blízko města Jimma na západě Etiopie. Většina farem i stanice jsou ve vysoké nadmořské výšce kolem 2000 m. n. m.. Třešně jsou vybírány od drobných pěstitelů s méně než 3 hektary půdy na farmu. Pro vyloupání kávy používají ekopulpery Penagos a kávu téměř vůbec nefermentují. Po vyloupání se kávy přes noc namáčejí do čisté vody, než se pak suší na vyvýšených afrických postelích.
Tento lot je součástí malé a pečlivě vybrané sklizně kávy ze západní části Agara. Družstvo bylo založeno prostřednictvím nevládní organizace s názvem Technoserve, která podporuje farmáře při zakládání mycích stanic a nových struktur družstev. Než byla tato družstva založena, farmáři vyráběli hlavně naturální kávy nižší kvality prodávané jako Jimma Grade 5. Nyní se díky pomoci Technoserve kvalita káv zvýšila a farmáři jsou schopni produkovat kávu výběrové kvality.
- Nadmořská výška: 1.950 m.n.m.
- Producent: Biftu Gudina Cooperative
- Sklizeň: 2021