Etiopie BESHASHA zaujme zejména milovníky kyselejších káv s čajovými tóny. Slovenská pražírna Mlsnacava upražila tuto ovocnou kávu pro vaše espresso plné lehkých tónu černého čaje, které půjdou ruku v ruce s citronem, medem a bílou nektarinkou.
Mustefa Abakeno, obětavý drobný zemědělec v zóně Jimma v západní Etiopii, obhospodařuje velkou farmu o rozloze 18 hektarů, která se nachází v úctyhodné nadmořské výšce 2 040 metrů. Jeho farma je dokladem bohatého etiopského kávového dědictví a obsahuje rozmanitou škálu kávových odrůd pocházejících z uznávaného výzkumného centra Jimma. Mustefův závazek spočívá v rozvoji infrastruktury. V Agaro vybudoval moderní sklad, který je dokonale vybaven pro mletí naturálně zpracované kávy. Tato investice podtrhuje jeho závazek zdokonalovat a zlepšovat zpracování kávových třešní tak, aby splňovaly nejvyšší standardy.
Tato kávička je zpracována promytou (washed) metodou, která zajišťuje její čistou a lehkou ovocnou chuť se sladkým finišem. Po ručním sběru třešně krátce odpočívají ve vodě, kde se odstraní plovoucí části. Poté putují do depulperu, kde se odstraní vnější vrstva třešní. Následně se opět fermentují ve vodě, aby sladký sliz změkl. V posledním kroku se propláchnou ve vodních kanálech, aby se odstranily i zbytky slizu a mohly se později sušit na afrických postelích do požadované vlhkosti, než jsou připraveny na export.
- Producent: Mustefa Abakeno
- Sběr: květen 2023