Výběrová káva Etiopie BEKELE BELACHEW z české pražírny Dos Mundos je charakteristická tóny hořké čokolády s pomerančem, datlí a levandule.
Farma Bekeleho Belachewa leží ve výšce 2000 m n. m. v srdci významné kávové oblasti Sidama, přímo pod stromy deštného pralesa. Společně se svou rodinou se Bekele stará o šest hektarů pokrytých kávovníky. Veškerou práci odvádí se svojí ženou a šesti dětmi. Bekele sám vybírá odrůdy kávovníků, které pěstuje, ručně sbírá kávové třešně a suší je na afrických postelích. Naturální zpracování je pro farmu tradičním, přesto každým rokem pracuje rodina na zlepšení jejich postupů a kvality kávy. Bekele je součástí skupiny organizované Buriso Amajem, dalším farmářem v této oblasti, který pomáhá malým farmářům prodejem právě sklizených třešní do družstva nebo promývací stanice anebo zpracovanou kávu prodává přímo zahraničním kupujícím.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na původ. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.
Doporučená příprava espressa
- množství kávy 18,5 g
- výsledný objem 44 g
- čas extrakce 29 s
- Etiopie Belachew je na espressu čokoládově sladká s tóny levandule. Skvěle se hodí také do mléčných nápojů.