Výběrová káva Etiopie BANKO DADATU z české pražírny Monogram je charakteristická tóny manga, borůvek a mléčné čokolády.
Zpracovatelská stanice Banko Dadatu se nachází v zóně Gedeo v regionu Guji. Stanici provozuje Eyasu Worasa. Kávové třešně vozí na stanici 336 pěstitelů kávy v okolí. Sušení kávových třešní se provádí na stole, v průměru 10 - 14 dní, dokud vlhkost zrna nedosáhne 12%. Plody se zakrývají uprostřed dne, aby byly chráněny před prudkým sluncem a v noci, aby byly chráněny před nadměrnou vlhkostí a aby se zajistilo rovnoměrné vysychání po celou dobu sušení.
Z hlediska podmínek pěstování lze etiopskou kávu rozdělit do tří skupin: lesní, zahradní a plantážní. Do kategorie lesní patří kávové keře rostoucí v lesích v přirozeném stínu především na jihozápadě země. Zahradní pěstování je nejběžnějším typem a poskytuje převážnou část produkce. Vedle svého domku mají farmáři kávové třešně. Mají zde méně stínu a častěji se používají hnojiva. Kategorie plantážní je poměrně vzácná. Káva roste na velkých farmách, kde se používají základní způsoby hospodaření: prořezávání, hnojení, mulčování, šlechtění. V Etiopii roste poměrně dost odrůd Arabiky, které jsou obvykle označovány jako domorodé nebo etiopské dědictví. Co se týče klimatu a krajiny, v západní části země jsou hory a klima je zde mírnější. Východ tvoří náhorní plošina a krajina je zde více vyprahlá. Etiopie je velmi bohatá na kávové regiony, nejznámější jsou Yirgachiff, Sidamo, Guji, Limu, Jimma, Lekempti, Harrar. Například oblast Sidamo je oficiálně registrovaná etiopskou vládou od roku 2004 ochranou známkou, s cílem propagovat kávu z této oblasti.
Tato káva pochází ze stejnojmenné vesnice a jeho blízkého okolí, kde se drobní farmáři živí pěstováním a sklizní kávovníků celý život.
- Farma: Banko Dadatu
- Oblast: Gedeo
- Nadmořská výška: 1.950 - 2.200 m.n.m.