Výběrová káva Etiopie ARICHA ANAEROBIC ze slovenské pražírny Concept Coffee Roasters je charakteristická tóny třešní, limetky, vína a koly.
Jakmile projedete městem Dilla, začnete si všímat, jak se neustále zhoršuje kvalita silnice. Hrbolatá dálnice A8, která vypadá jako stezka pro horská kola někde na venkově, vás zavede do hor Aricha. Následně vás kamenitá klikatice dovede k bráně mycí stanice Aricha. Slavná hora Naga Singage se tyčí nad stanicí, je obklopena řekou Wogida, která vytváří neutichající a přesto velmi uklidňující příval vody, přerušovaný pouze zpěvem Gedejských žen, které zde omývají kávové třešně. Aricha, jež byla v nedávné době obnovena, je mycí stanice, kde se shromažďují kávové třešně sesbírané z okolních hlubokých kávovníkových lesů. Toto magické místo představuje hlavní a velmi často i jediný finanční příjem pro okolní komunity.
Nejdříve se třešně ponořily a nechaly ležet v nádržích s vodou, aby se odstranila kávová zrna o nízké hustotě, a poté se třešně uzavřely do vzduchotěsných a kontrolovaných fermentačních nádrží. Nádrže se regulovaly ventily, aby se zajistilo, že během celého procesu fermentace nebude moci dovnitř proniknout kyslík. Fermentace probíhala 7 dní, dokud hodnota pH neklesla na 3.8, aby se dosáhlo požadovaného profilu vinné, ovocné, šťavnaté a bohaté květinové chuti. Během 7 dní byly fermentační nádrže umístěny ve vodních lázních, aby se udržovala konstantní teplota mezi 15 a 18 stupni Celsia a aby kvašení probíhalo velmi pomalu. Proces kvašení byl homogenizován otáčením nebo přemísťováním nádrží. Na konci sedmého dne se kvašení přerušilo vyjmutím třešní z nádrží. Třešně se sušily 30 dní pod stínící sítí na afrických záhonech. Po skončení sušení a snížení vlhkosti na 12 % se třešně sesbíraly a uskladnily v příznivém skladu na čtyři týdny odpočinku.
- Nadmořská výška: 1.950 – 2.050 m.n.m.
- Farma: Adorsi
- Producent: Testi Coffee