Výběrová káva El Salvador SANTA ANA z dánské pražírny La Cabra Coffee je charakteristická tóny čokolády a ořechů.
Tento lot pěstuje Claudia Mathies Rank na své farmě Finca El Paraiso a zpracovává rodinný mlýn Batlle, za nímž stojí především Aida Batlle, šestá generace rodiny, která kávu produkuje již téměř dvě desetiletí. Aida je skutečným průkopníkem ve světě kávy, neboť byla první ženou, která v roce 2003 vyhrála Cup of Excellence. Aida utekla do Miami během občanské války v Salvadoru a koncem 90. let se vrátila na rodinné farmy. Ačkoli většina kávy z farem byla předem nasmlouvána s místním odběratelem, Aida mohla experimentovat na nejvyšším pozemku s nejvyšším potenciálem kvality, na Finca Kilimanjaro. Zanedlouho poté se její pozornost věnovaná detailům vyplatila a vítězství v soutěži Cup of Excellence otevřelo dveře nejen farmám Batlle, ale i širší revoluci v kvalitě v Salvadoru. Od té doby Aida spolupracuje s některými z nejlepších pražíren po celém světě, inovuje nové odrůdy, techniky zpracování, vývoz cascary a rozvíjí modely přímého obchodu.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu.
- Nadmořská výška: 1300 m n. m.
- Sběr: září 2022
- Producent: Claudia Mathies Rank