Výběrová káva El Salvador MARÍA PINEDA - espresso z pražírny Main Lane Coffee Roasters je charakteristická tóny krému, karamelu a mučenky.
Farma Las Margaritas paní Marie Pinedy se nachází v okrese Chalatenango v regionu Alotepec Metapán. Nachází se v trojúhelníku Salvador, Guatemala, Honduras a je jednou z nejvýznamnějších farem na světě. Několik posledních vítězů soutěže Cup of Excellence pochází z této oblasti. Maria Pineda je malířka v důchodu a malá producentka s velmi omezenými zdroji, ale přesto se jí podařilo získat národní ceny v soutěži COE i v dalších soutěžích. Dále investuje do své obnovy farmy, kde vybudovala vyvýšené záhony na sušení třešní. Mariina farma má spoustu stromů, které zajistí potřebný stín a zároveň má velmi dobrou polohu téměř na vrcholu kopce v La Palmě.
Mezi nejčastější kávové odrůdy v Salvádoru patří Typica, Bourbon, Pacas a Pacamara. Jedna z věcí, která za posledních 20 let odlišuje El Salvador jako producenta kávy, je také to, co jej činí velmi zranitelným. Tyto slavné odrůdy, jsou obzvláště náchylné ke rzi kávových listů. Zejména Bourbon není dostatečně odolný, aby bojoval s touto nemocí, a protože Pacas i Pacamara vycházejí z genetiky Bourbonů, úroda v zemi velmi utrpěla výskytem rzi kávových listů v roce 2010, což způsobilo pokles kvality i výnosu. Jednotlivá zrnka jsou zpracovávána promytou metodou, takže po sběru se káva přemisťuje do tzv. loupačky, kde dochází k oddělení slupky a části dužiny. Pro odstranění zbytku dužiny se káva následně fermentuje několik hodin v tancích. Následně se zrnka přesunou do promývacího kanálu, kde se omývají společně s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukernaté dužiny. Poté nastává poslední fáze, kdy se zrna suší na tzv. afrických postelích po dobu 9 až 12 dnů do vlhkosti 10 %.
- Nadmořská výška: 1.400 - 1.550 m n.m.
- Sklizeň: Listopad - únor